Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

5 tipp az abroszok és asztalterítők praktikus tárolására

marti
2015. 02. 22. 08:37:55

Te sem szeretsz feleslegesen vasalni?

Könnyítsd meg a vendégvárás utolsó pillanatait!

Szinte minden háztartásban vannak olyan abroszok, asztalterítők, amiket csak ritkán, évente párszor használunk. Ahhoz, hogy ezek a terítők a legjobb formájukat hozzák és az asztalunk díszei legyenek, amikor újra elővesszük, érdemes megfontolni az alábbiakat.

Használat után, mielőtt elrakod a szekrénybe, mindig mosd és vasald ki őket, mert néhány szemmel láthatatlan folt vagy szennyeződés remek táptalaja lehet a penészgombáknak vagy rovaroknak. Lehetőleg hamar távolítsd el a foltokat a terítőből, mert minél tovább marad benne, annál kisebb az esély, hogy ki fog jönni.

Forrás

Ha kiömlött a terítőre valami folyadék vagy ételmaradék kerül rá, töröld le azonnal és mielőtt levennéd az asztalról, jelöld meg a foltok helyét egy csipesszel, így mosás előtt látni fogod, hol kell folttisztítást alkalmazni.

Mosás után alaposan öblítsd ki a terítőket, mert a mosópor maradék elszíneződést okozhat és ügyelj arra is, hogy mindig szárazon tedd el, főleg vasalás után, mert így elkerülhető az esetleges penészesedés.

Száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni az abroszokat, asztalneműket. Sose rakd bele műanyag zacskóba és ne tedd közvetlenül fa polcra sem, mert besárgulhatnak.

Ha szereted az étkeződet, konyhádat mindig friss, „ropogós” abrosszal díszíteni, akkor felvetődik a kérdés, hogyan tárold őket. Bizonyára te is rengeteg időt töltöttél már a terítők vasalásával, hiszen a sok ránc és gyűrődés eltüntetése nem könnyű feladat.


Képzeld el, hogy épp vendégeket vársz, rohanásban vagy és már csak az asztalt kellene megteríteni, de a terítőt kivéve a szekrényből meglátod, hogy gyűrött és valószínűleg a legkevésbé sem vágysz arra, hogy még a vasalót is elő kelljen szedned…

Itt a megoldás arra, hogy az asztalterítőidet gyűrődésmentesen tárold, miután kimostad és kivasaltad, így a fentihez hasonló vészhelyzetek elkerülhetőek.


5 tipp az asztali textilek praktikus tárolására


1.
Ha el szeretnéd kerülni, hogy újra meg újra vasalnod kelljen, akkor semmiképp se tárold az abroszokat egy dobozban vagy egymás felett a polcon. Az egyik legjobb módja a tárolásnak a fogas, abból is a hengeres felületű változat.
Ha a terítő méretétől függően harmadára vagy negyedére hajtva ráteszed, a gyűrődés minimális lesz és a szekrényből egyből az asztalra rakhatod újabb vasalás nélkül. De felcsíptetheted egy nadrágakasztóra is:

Még tovább csökkenthető a gyűrődés, ha előbb egy törülközőt terítesz a fogasra és arra helyezed a terítőt.

2. Ha hosszabb ideig nem használod az asztalterítőt, akkor a legjobb módja a tárolásnak, ha feltekered szorosan egy papírhengerre, beteríted egy selyempapírral és így helyezed el a szekrényben. De ha van otthon esetleg egy úszó rúd, az is kiválóan alkalmas erre a célra.
Forrás
3.
Ha sok különböző méretű és alakú asztalterítőd van, akkor praktikus egy kis címkét rakni rájuk egy biztosítótűvel rögzítve, amire felírod a méretet és alakot így gyorsabban megtalálod a megfelelőt.

4. Akár a tányéralátéteket is tárolhatod függesztve, nadrágakasztóra téve, ha van elég helyed. Ha attól tartasz, hogy esetleg a csipesz benyomja az anyagot, akkor egy kis darabot vágj ki egy puha maradék textilből és tedd a csipesz és a terítő közé.

5. Az asztali futók kisebb méretük miatt akár egy üres papírtörlő hengerre is feltekerhetőek és elférnek egy fiókban.

blog comments powered by Disqus