Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

Cseresznyevirág ünnep

2015. 03. 22. 19:43:10

A cseresznyevirág (japánul szakura) nemzeti jelkép Japánban.

Japánban különleges ünnepnek számít a cseresznyevirágzás, amely március végétől május elejéig tart.


Ilyenkor fehér és rózsaszínű virágokba borulnak a parkok, kertek, hegyoldalak . A virágzás idejétől függően, melyről a japán meteorológiai intézet előrejelzést is ad, időbeli eltéréssel az egész országban, Hanami-t vagyis virágnéző ünnepségeket tartanak. Ilyenkor az emberek ellepik a parkokat és tömegesen piknikeznek a virágzó fasorok alatt.

Még sötétedéskor is tovább folytatják az ünneplést, ilyenkor papírlámpásokkal világítanak.

Ez a japán hagyomány az időszámításunk szerinti 8. század elejéig nyúlik vissza. A legenda szerint a Fuji hegység istennője tavasszal életre kelti az elhalt virágokat és ezért borul rózsaszín és fehér virágokba az egész ország.
De él egy  másik legenda is, amely szerint akire ráhull egy cseresznyevirág, az egész életében boldogság és szerencse kíséri végig.


A cseresznyevirág motívum sok művészt is megihletett már és a kimonókon, legyezőkön is sűrűn megjelenik ez a csodás minta.

Március utolsó heteiben Washingtonban is virágba borul az a több mint 3000 fát számláló cseresznyés park, melynek fáit Tokió ajándékozta az Egyesült Államoknak a két nép barátságának jelképeként.

A cseresznyevirág-fesztiválon kulturális programokat, kiállításokat és koncerteket is tartanak három héten keresztül.

 


Vonzódsz te is a keleti kultúrákhoz?

Lepd meg családodat vagy vendégeidet egy keleties vacsorával, melyhez remek alapot teremt az asztalon a cseresznyevirág mintájú asztali futó.
Néhány kiegészítővel máris kész a különleges teríték.

Tartalomhoz tartozó címkék: terítés asztal futó terítő
blog comments powered by Disqus