Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

Étkező dekorációs ötletek és trendek 2023

Étkező dekorációs ötletek és trendek 2023

Étkező berendezési és dekorációs ötletek 2023-ban: legújabb trendek az ebédlőben, színválasztási, festési és lakberendezési ötletek, kiegészítők.  Milyen legyen az ebédlő berendezése, ha kis tér áll rendelkezésünkre? Milyen praktikus megoldások léteznek, ha az  étkező konyha és nappali is egyben? Lássuk!

Étkező berendezési és dekorációs ötletek 2023-ban: legújabb trendek az ebédlőben, színválasztási, festési és lakberendezési ötletek, kiegészítők.  Milyen legyen az ebédlő berendezése, ha kis tér áll rendelkezésünkre? Milyen praktikus megoldások léteznek, ha az  étkező konyha és nappali is egyben? Lássuk!

 

Étkező dekorációs ötletek és trendek 2023-ban

 

A 2020-as év számtalan olyan változást hozott az életünkbe, amit álmunkban nem gondoltunk volna. Megtanított újraértékelni az otthon szerepét és felhívta a figyelmünket arra is, hogy nem mindegy, milyen falak, berendezési tárgyak között töltünk akár napi huszonnégy órát. A nappali-étkező-konyha helyiségegyüttes nagyobb hangsúlyt kap, mint korábban, hiszen immár nem csupán a futtában bekapott reggeli és az este fáradtan elfogyasztott vacsora kerül itt a pultra, asztalra. 

 

A családtagok leülhetnek egy könnyű, egészséges ebéd mellé, vagy hosszasan beszélgethetnek borozgatva, finomságokat csipegetve. Ennek fényében érdemes az étkezőnk dekorációját, berendezését megtervezni, megvalósítani.

 

A színek tekintetében a 2023-as év a természetes, meleg földszíneké lesz. Otthonosságot és meghittséget teremtenek a terrakotta, a barna, a sárga, a mohazöld vagy a bézs árnyalatai. Ezek megjelenhetnek a különböző berendezési tárgyakon, bútorokon, lakástextíliákon, de akár magán a falon is.

 

 

Forrás: thatscandinavianfeeling.com

A  nyugalmat árasztó kékes-zöldes árnyalatok,  a kristályos és szatén felületek 2023-ban továbbra is meghatározó szerepet játszanak a lakberendezési tárgyakban. Akár fókuszpontként vagy csak apró kiemelésként jelennek meg: a fémfelületek drámai fényt és modern csillogást árasztanak. Lásd: Az év színe: pantone 2020-2021 - divatszínek a lakásdekorációban

 

 

Forrás:pantone.com

 

Étkező festési és tapéta ötletek, faldekoráció, trendi színek

 

Ide tartozik a nagyobb összefüggő falfelület színezése éppúgy, mint az étkező dekorációs ötletek. Az étkező falán használhatunk mélyebb tónusú földszíneket, vagy ha kevésbé vagyunk bátrak, a bézs vagy az okkersárga világos árnyalatait.

 

 

Forrás:pantone.com

2021-es Panton színek az étkező falon és a berendezésen Forrás: Thenordroom

Kerülhet a falra tapéta is, erőteljes hatást érhetünk el vele, ha a csak egy falat emelünk ki egy jól megválasztott színnel. Az étkező festési ötletek között is megemlíthetjük, hogy nem szükséges a helyiség minden falát egyöntetűen színesre festenünk; hangulatos hátteret biztosíthat például az étkezőasztalnak egy terrakotta vagy mohazöld fal.

 

Étkező dekorációs ötletek

 

Hogy az előző gondolatmenetet folytassuk, a falat nemcsak festhetjük, tapétázhatjuk, hanem választhatunk különböző faldekorációt is. Jól mutatnak és szép emlékeket idéznek a fényképek, amiket a szokásoktól eltérve nyers faszínű, sárga vagy barna keretbe teszünk. Használhatunk selyemvirágot, színesíthetjük a teret Bukszus gömb, pálmalevél vagy Hagymavirág dekorációval.

 

Az étkező berendezése

Az étkező funkciója túlmutat az elnevezésén, hiszen nem csupán az étkek elfogyasztására, hanem a jókedvű beszélgetések és a napi gondolatok és érzelmek megosztására is szolgál. Éppen ezért ebben a helyiségben egyszerre kell megjelennie az igényességnek és a személyességnek. 

Az étkező berendezési ötletek közül választhatunk például visszafogott, natúr színű kollekciót: a Nyírfa asztali futó, a Nyírfa mécsestartó és a Juta virág dekorációs csomag jól kiegészíti egymást. 

Ám az ebédlő berendezése lehet ennél színesebb is: a Pávaszem asztali futó és a Páva papírszalvéta különlegessé teheti az asztalunkat. A hatást még fokozhatjuk, ha felöltöztetünk néhány díszpárnát Páva díszpárna huzattal.

Forrás: Pinterest 

 

Kis étkező berendezése esetén érdemes odafigyelnünk arra, hogy ne a bútorok töltsék ki a teret, kiválasztásuknál, elhelyezésüknél a funkció legyen a legfőbb szempont. Érdemes egyedi konyhabútort terveztetni olyan asztalos mesterrel, aki maximálisan meg tudja oldani a feladatot design és praktikum szempontjából. Az íves formák és hajlított bútorok nem véletlenül kedveltek olyan szűk helyiségben mint pl. egy  vitorlás kabinja, mivel a hajó belső tervezésénél is az a legfontosabb szempont, hogy minden helyet kihasználjanak úgy, hogy közben nem lesz zsúfolt az elrendezés, és nem ütközünk hegyes asztalsarokba.    

A dekorációs elemek se a méretükkel tűnjenek fel, viszont játsszunk bátran a színekkel! Az asztalterítő színe, mintája megalapozhatja a koncepciót, amihez könnyen választhatunk asztalközép terítőt, futót, textilszalvétát. További ötlet: kis lakások lakberendezése.

Kis méretű étkező bátor színekkel - Forrás: Pinterest

Konyha-étkező ötletek

Ha a konyha és az étkező egy helyiségben van, akkor a konyhapulton, a konyha falán is visszaköszönhetnek azok a dekorációs elemek, amikkel az étkezőnket személyesebbé tettük. 

A háziasszony köténye, edényfogói, konyharuhái szintén lehetnek mutatósak, találhatunk bennük egy cseppnyi humort vagy játékosságot, mint például a Diótörő konyhai szettben, amihez asztalterítő és ünnepi szalvéta is dukál. A konyha ebédlő ötletek közé sorolhatjuk az ünnepekhez kapcsolódó dekorációs lehetőségeket is. Szalvétagyűrűk, mécsesek, tálcák szolgálhatják az örömteli, meghitt vagy bohókás ünneplést. Az arany szín eleganciát kölcsönöz a meleg árnyalatokkal berendezett térnek, a rózsa arany pedig különleges mélységet ad hozzá. Ha a Rosegold flitteres asztali futóhoz vele azonos színű gyertyát és szalvétagyűrűt választunk, biztosan nem marad el a siker.

Rosegold nappali-ebédlő - Forrás: Pinterest

Három az egyben: nappali-ebédlő-konyha berendezés és dekoráció

Amennyiben nemcsak a konyha és az étkező, de a nappali is velük egy légtérben van, még fontosabb, hogy minden bútor, lakberendezési tárgy betöltse a funkcióját, ugyanakkor egyik se uralja a teret, megmaradjon a harmónia. Különösen igaz ez kis nappali étkező berendezése esetén. Kiemelhetünk egy-egy elemet, például a kanapét vagy az étkezőasztalt egy erőteljes színnel, a barna, a zöld vagy a kék mélyebb árnyalatával, de ügyeljünk arra, hogy ez a színvilág ne egy eltévedt foltnak tűnjön, hanem jelenjen meg a helyiség többi részének apróbb kiegészítőin is. A nappali étkező ötletek között választhatjuk a minta ismétlődését is, ahogy azt láttuk korábban a pávás motívum esetén. Ilyen több helyen felbukkanó elem lehet a toboz is, ami megjelenik a Fenyőtoboz konyharuhán, a karácsonyi textilszalagon, de önmagában dekorációs tárgyként is.

Ha jól választjuk meg a kiegészítőket, a színek és formák játékával megteremthetjük azt az egyensúlyt, amire az önmagukban egyre több funkciót egyesítő otthonoknak, helyiségeknek szüksége van. Legyen a konyhánk, az étkezőnk és a nappalink egy légterű vagy falakkal elválasztott, berendezésükhöz, dekorálásukhoz könnyen találunk használati és dísztárgyakat. Nem kell bepötyögnünk, hogy "etkezo otletek", elég csak annyit írnunk a keresőbe, hogy asztalnok.hu!

Antal-Pap Judit

 
Tartalomhoz tartozó címkék: dekoráció
blog comments powered by Disqus