Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

Tarts grillpartit vidáman, stresszmentesen!

Ugye te is szeretnél egy stresszmentes grillpartit?

Ha már kipróbáltad a szabadtéri sütés főzést, akkor tudhatod, hogy milyen csábító illata és egyedülálló íze van az így készült ételeknek.
Ehhez járul még a természetben való étkezés utánozhatatlan hangulata. Meghívnád a barátokat vagy a tágabb családot egy jó kis sütögetésre? Lássuk csak mivel is jár egy ilyen összejövetel!

Az idő csodás, egy felhő sincs az égen, csiripelnek a madarak, a vendégek is megérkeztek. Mindenki remekül érzi magát, kivéve téged, a házigazdát, mert végiggondolod, hogy milyen sok feladat vár rád. Aggódsz, hogy vajon minden jól alakul-e, elég lesz-e az étel, ital, sikerül-e jó hangulatot teremteni. Azért hogy ez ne így legyen és te is élvezhesd a grillezés örömeit, jól meg kell szervezni az előkészületeket. 

 

Következzen néhány jó tanács a stresszmentes grillpartihoz!

Fontos, hogy szánj elég időt a tervezésre, mert ez bőven megtérül a későbbiekben.

Teendők 1 héttel a parti előtt :


Ha már meghívtad a vendégeket és tudod, hogy hány főre számíthatsz, állítsd össze a menüt. Számold ki és írd össze, hogy az ételekhez mennyi és milyen alapanyagokra van szükség. 

Ne felejtkezz el a megfelelő fűszerekről és a pác olajokról sem, mert nélkülük mit sem érnek a sültek. 

Az ital választék legyen összhangban az ételekkel. Ha gyerekek is jönnek akkor legyen többféle üdítő, limonádé. Az italokat és a tartós élelmiszereket már ilyenkor meg is veheted előre.

Ellenőrizd, hogy van-e elég faszén vagy gáz a sütéshez vagy tüzifa a bográcsozáshoz és hogy a sütő/főző alkalmatosság megfelelő állapotban van-e. Az is fontos, hogy a tálaláshoz, terítéshez szükséges kellékek is készen álljanak.

Ugye szeretnéd, hogy a buli ne csak egy sablonos összejövetel legyen, hanem sokáig emlékezetes maradjon?
Képzeld el, hogy vendégeid egy rutin szerint zajló eseményre számítanak és helyette kapnak egy különlegesen megterített asztalt, ahol minden összhangban van. Ennek érdekében találd ki, hogy milyen téma köré szervezed a bulit. A tematikus partik nem csak ünnepnapokhoz kapcsolódhatnak, hanem színekhez, hobbikhoz, de akár egy kedvenc ország konyhaművészetéhez vagy hangulatához is. Hidd el, megéri a fáradságot és a hatás nem marad el!
Ha olyan vendégek is jönnek, akik előtte nem ismerték egymást, akkor ez az egyedi díszítés oldhatja a hangulatot és témát adhat a beszélgetéshez.

Asztalvarázs blogunkban az Asztali örömök a szabadban című bejegyzéseknél is sok ötletet találsz ehhez.   

           

                  

Ha kitaláltad a témát, akkor szerezd be hozzá a szükséges kellékeket: asztalterítőket, szalvétákat, dekorációs eszközöket, gyertyákat, szúnyogűző mécseseket és - ha nem akarsz mosogatni - akkor papírtányérokat, eldobható evőeszközöket, poharakat. Fontos, hogy gondoskodj megfelelő, témához illő zenéről is.

Teendők 1-2 nappal a parti előtt


Vedd meg a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Nézd át az eredeti listádat és jelöld be azt ami már megvan.

Ha van olyan étel, amit le lehet fagyasztani, azt már előre is elkészítheted, például kencék, mártások.
Gondoskodj előre megfelelő mennyiségű jégkockáról is. A nyári kánikulában túl sok jégkocka nem létezik :)

 

 

 

 

Teendők a parti előtti napon

Egy nappal a parti előtt pácold be a húsokat, hogy jól átjárja mindet a fűszeres olaj.
Ha fagyasztóból szeretnél valamit tálalni, előző este tedd át a hűtőbe, hogy legyen ideje felengedni.

Vásárold meg még azokat a dolgokat, amik romlandóak, pl. a kész salátákat vagy süteményeket Ha magad készítenéd ezeket, azt is ma tedd meg.


Jó választás a sült húsok mellé a tzadziki, a tejfölös krumplisaláta vagy a joghurtos padlizsánsaláta.

Ha limonádét is felszolgálsz majd, - egy extra, pink receptet itt találsz -, a szirupot főzd meg és hűtsd le jól.

 

Teendők a parti napján

Készítsd elő a terepet a vendéglátáshoz és a sütögetéshez.

Ha bizonytalan az időjárás, akkor úgy ajánlatos az asztalokat, székeket elhelyezni, hogy egy hírtelen zápor esetén gyorsan tető alá lehessen vinni.

A kerti hintaágyat, nyugágyakat is használhatod ülő vagy rakodóhelynek, ha nincs elég szék.

 

 

Az asztalokat ízlésesen és igényesen terítsd meg, de most nyugodtan ereszd szabadon a fantáziádat. Ügyelj a tányérok, evőeszközök állására, asztal szélétől való távolságára. A terítékek között annyi helyet hagyj, hogy minden vendég kényelmesen elférjen, így igazítsd a székeket is.

Egy ilyen bulin lehet vagányabban díszíteni, akár szokatlan tárgyakkal is.
Dekorációként használhatsz a szokásos virág helyett gyümölcsöket vagy zöldségeket.




 

A szalvéták nem csak szájtörlésre valók, hanem különleges formákra hajtogatva látványelemként is szolgálnak, de az evőeszközöket is belecsavarhatjuk, így a szél se fújja el őket.

  

 

 



 


Alakíts ki az italoknak egy olyan helyet, ahol hidegen lehet tartani. Erre alkalmas egy nagyobb műanyag vagy fém vödör vagy kád is telepakolva jégkockával, amit ajánlatos időközönként újratölteni.  

A zöldségeket készítsd elő a grillezéshez, fűszerezd és tedd be fóliába.
Próbáltál már gyümölcsöt is a rácson? Ha még nem, szúrj át párat egy saslikkal és tedd a rácsra. Meg fogsz lepődni az eredményen!

A limonádéhoz, koktélokhoz szeleteld fel a citromot, lime-ot, narancsot, csipkedd le a mentaleveleket.

 

 

 

 

 

 

 

A vendégek megérkezése előtt már be lehet gyújtani a grillezőt vagy még hamarabb a bogrács alatti tüzifát, hogy kellően izzásba jöjjön, mire a sütés-főzésre kerül a sor. Ilyenkor legyen kéznél egy hőálló grill kesztyű. Ha nincs otthon, akkor nézz szét a vidám fogókesztyűk, konyharuhák között. 

 

Amíg elkészülnek a sültek gondoskodj csipegetnivalókról, előételekről, például házi készítésű mártogatósokat, szószokat kínálj fel. Mártogatni akár vékonyra vágott zöldségeket is lehet, amit feldobhatunk ha bacon-be göngyölünk vagy megszórjuk sajttal és 15-20 percig sütőben megpirítjuk.

 




Amikor megérkeznek a vendégek fogadd őket egy „welcome drink”-kel, a gyerekeket pedig egy limonádéval vagy üdítővel. 

 
 

 

 

 

 

 


Az előkészített, bepácolt alapanyagokat csak közvetlenül a sütés előtt vidd ki a szabadba és akkor is lefedve a rovarok ellen. Fontos, hogy legyen kéznél egy flakon víz, ha véletlenül valami lángra kapna, gyorsan be lehessen avatkozni.

Végre kezdődhet a sütögetés! Kellemes, vidám grillezést és jó étvágyat!

blog comments powered by Disqus