Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

Híres karneválok

De honnan is ered a farsangi mulatság?

Egy ősi hiedelmen alapult, mely szerint a tél végén életre keltek a gonosz szellemek és az emberek ezek elűzésére ijesztő jelmezekbe öltöztek és hangosan mulatoztak. 

Ezek a régi babonák már lassan feledésbe merülnek, de az álarcos, jelmezes farsangi vigasságok, bálok szokása a mai napig fennmaradt. A magyaroknál a középkorban terjedt el és valószínűleg a német Fastnacht , illetve az osztrák-bajor Vaschanc szóból alakult ki a farsang elnevezés. 
Világszerte sok helyen megünneplik a télűző, tavaszváró farsangot, de mindenhol mások a szokások.

Nálunk a farsangi időszak kezdete minden évben január 6. Vízkereszt, a vége pedig Húsvét vasárnaphoz igazodik, az azt megelőző 40 napos böjt kezdetéig vagyis Hamvazószerdáig tart. Leginkább az utolsó három napon, amit a farsang farkának neveznek, éri el a csúcspontját a mulatozás és ilyenkor már a telet és a hideget is búcsúztatják.  

Magyarországon a legismertebb farsangi felvonulás a Busójárás.

A busójárás a mohácsi sokácok népszokása, idén február 4. és 9. között rendezik meg.

A busó öltözet a szőrével kifordított rövid bunda és a szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húznak és a lábukon bocskort viselnek. A bundát a derekukon egy öv vagy marhakötél fogja össze és erre akasztják fel a marhakolompot.

Kezükben kereplőt vagy fából összeállított buzogányt tartanak. A busó öltözet leglényegesebb eleme a a birkabőr csuklyás álarc, amely fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett.

Tudtad, hogy a mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012-től hungarikumnak számít?
Részletes programot itt találsz: www.mohacsibusojaras.hu/

 

 

 


Velencei karnevál

Európában a leghíresebb farsangi esemény a lagúnák városában megtartott velencei karnevál.

A híres velencei maszkok hagyományosan ugyanazokkal a figurákkal, színekkel és motívumokkal készülnek, melyek egy-egy emberi tulajdonságot és jellegzetes személyiségtípust jelenítenek meg.

Farsangkor a karneváli színes forgatagnak különleges hátteret adnak a város díszletszerű építményei.

Ebben az évben január 23. - tól február 9.-ig tart. 

További információt itt találsz: http://www.velenceikarneval.hu/


Európában még nagyszabású farsangi mulatságot tartanak Rijekában, Szardínia szigetén, Nizzában, Kölnben és Santa Cruz de Tenerifén. 

Mardi gras

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebben ismert karneválja a New Orleans-i, melyet „Mardi Gras”-nak is neveznek. Ez egy francia név, jelentése szó szerint „kövér kedd”.

Ez a karnevál a rióihoz hasonlóan látványos és hagyományosan a város francia negyedében tartják ebben az évben február 9- én.

A Mardi Gras jellegzetes színei a lila, a zöld és az arany, mely színek az igazságosságot, a hitet és a hatalmat jelentik.

 
Riói karnevál

A világ talán leglátványosabb, legfergetegesebb karneválja a Riói, melyet 2016-ban február 5. és 10.között rendeznek meg.

A  farsangi  parádén a bámulatos jelmezek mellett a szambának is főszerep jut, mert ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a Sambadronon.

 

 Szeretnél te is emlékezetes farsangi bulit rendezni?  

Akkor kattints és olvasd el az  Asztalnok tippjeit egy felejthetetlen mulatság megszervezéséhez!
Tartalomhoz tartozó címkék: terítés asztal futó terítő
blog comments powered by Disqus