Weboldalunkon az alapvető működéshez és a webáruház használatához szükséges cookie-kat alkalmazunk.
Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz vagy tilthatsz le, az Adatvédelmi tájékoztatónknak megfelelően.

Mi a titka, hogy az asztalod is „jól öltözött” legyen, avagy hogyan válassz megfelelő asztalterítőt?

marti
2015. 01. 20. 17:35:00

A terítő nem más, mint az asztal ruhája.

Ha azt szeretnéd, hogy az asztalod is „jól öltözött” legyen, akkor választásnál érdemes megfontolnod a következő szempontokat.


 - keresd a megfelelő méretet és formát

 - legyen az alkalomhoz és a környezetéhez is illő az asztalterítő

 - az abrosz színe harmonizáljon a teríték többi elemével

 - tükrözze a saját ízlésedet, stílusodat is

 

 

Előfordult már veled is, hogy megvettél egy abroszt és otthon kiderült, valahogy mégsem passzol az asztalodra?

Akkor most segítünk a helyes terítő méret kiválasztásában.

      1. Mérd le az asztalod hosszát és szélességét, ha kör alakú, akkor az átmérőjét!

      2. Ezután add hozzá a kívánt lelógás hosszának kétszeresét mindkét mérethez!

Minél hosszabb a lelógó rész, annál hivatalosabb, ünnepélyesebb az asztal kinézete. Otthon hétköznapokon elegendő 15-20 cm mindegyik oldalon, mert így még éppen nem ér az ölünkbe, de ünnepi alkalmakra már elegánsabb a hosszabb, akár a földig érő terítő. Ez akkor is hasznos, ha éppen csúnya az asztal lába vagy egy ideiglenesen kinevezett asztalt kell elvarázsolnunk.

      3. Válaszd ki azt az asztalterítőt, amelyiknek a mérete a legközelebb van ehhez a számításhoz!

A tiszta pamutból készült asztalterítőnél számíts arra is, hogy a mosások során zsugorodhat pár centit!

      4. Határozd meg, hogy szögletes, kerek vagy ovális abroszra van-e szükséged!

Téglalap alakú terítőt rakhatsz hasonló alakú vagy ovális asztalra is, a kerek terítő a kör alakú asztalra való. Négyzet alakú terítő tehető azonos formájú vagy kerek asztalra is.

Túl sokat takar egy terítő az asztalból?

Ha az asztal lapja üvegből, márványból vagy különleges fából készült, akkor azt kár eltakarni egy nagy terítővel. Használj inkább asztali futókat vagy alátéteket! Utóbbiak lehetnek szögletesek, kerek vagy akár ovális formájúak is. A futók csíkban "futnak" végig az asztalon, de keresztben, többet elhelyezve még elegánsabb hatás érhető el.

Az alátétek akkor is praktikusak, ha éppen nincs időd terítőt vasalni, mert sietsz, de mégis igényesen szeretnél tálalni. De akár a terítőre is rakhatod őket, így megvédik az abroszt a foltoktól mivel könnyen tisztíthatók és akár egy mozdulattal elpakolhatók.

Ha különlegesebb terítékre vágysz használd az asztalterítőket több rétegben. A terítőre tehetsz középre egy hosszúkás futót, de még izgalmasabb, ha keresztbe rakod fel a terítékek számától függően 1-3 darabot. Kerek asztalnál pedig egymást keresztezve is remekül mutatnak.

Jól mutat az asztal közepére helyezett négyzet alakú kis terítő (napron), melyet téglalap alakú asztalra felső terítőként is helyezhetsz. A díszítő funkción felül hasznosak is, mert védik az alsó terítőt.

Te használsz asztalvédő textilt a terítő alatt vagy talán nem is hallottál még róla?

Pedig nagyon hasznos, mivel megvéd az evőeszközök csörömpölésétől, a kiömlő folyadékoktól, megkíméli az asztalt a forró edényektől, az esetleges karcolódásoktól és az asztalra támasztott kéznek is kellemes. De van még egy esztétikai ok is, amiért érdemes használni: eltünteti az asztal éleit és ezáltal finomabb megjelenést ad az abrosznak.   


Az igényesen megterített asztalra lehetőleg textilből készült szalvétát tegyél.

Mi mindenre jó egy textilszalvéta? Figyeld blogunkat, mert hamarosan erről is írunk.

blog comments powered by Disqus